DENETİM YAPARKEN SALDIRIYA UĞRADILAR!
Çorum’da Obruk Barajı’nda kaçak av denetimi yapan tarım personelinin saldırıya uğradığı iddia edilirken, duruma sendikalar tepki gösterdi.
Çorum’da Obruk Barajı’nda kaçak av denetimi yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelinin sözlü ve fiili saldırıya uğradığı iddia edildi. Kurum personelinin saldırıya uğraması Tarım ve Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç Bir-Sen) ile Çorum Veteriner Hekimleri Odası’nın tepkisiyle karşılandı. Tarım ve Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç Bir-Sen) Çorum Şube Başkanı Arzu Özkader, Obruk Barajı havzasında su ürünleri kontrolü ve denetimi yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çalışanlarına yapılan saldırıyı kınadı. Özkader, şiddeti önleme yasasının tarım ve orman çalışanları için de çıkartılmasını istedi. Çorum Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Fatih Şerbetçi ise Obruk Barajı’nda kontrol ve denetim çalışması yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeline yapılan saldırıya tepki gösterdi. Şerbetçi, barajda kaçak avcılık denetimi yapan personelin sözlü ve fiili saldırıya uğramasını üzüntü ile karşıladıklarını belirterek, sorumluların cezalandırılmasını talep taksim escort etti.
Toç Bir-Sen Başkanı Özkader açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Tarım ve Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç Bir-Sen) olarak; 26.10.2022 tarihinde Çorum İli İskilip İlçesinde, Obruk Barajı su ürünleri kontrol ve denetimi çalışmaları sırasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çalışanları veteriner hekim ve su ürünleri mühendislerine yapılan saldırıyı kınıyor, saldırganların gerekli cezaya çarptırılmasının takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. Halk sağlığını korumak, gıda güvenliği sağlamak, hayvan hastalıklarının önüne geçmek amacı ile mesai mefhumu gözetmeksizin, cansiperane görev yapan Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarımız da sahada yapmış oldukları görevler nedeni ile tıpkı sağlık çalışanları gibi sık sık sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalmakta, yaralanan ve yaşamını yitiren arkadaşlarımız olmaktadır. Mesai arkadaşlarımıza karşı neredeyse her gün yaşanan bu şiddet olaylarının sayısı her geçen gün artmaktadır.
Maalesef 26.10.2022 Çarşamba günü Obruk Barajı su ürünleri kontrol ve denetimi kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kontrol ve denetim ekibi M.Ö.,G.Ö.,B.D. ve Y.C.’nin denetim çalışmaları yaptıkları esnada, Yalakçay mevkiine yakın bölgede, ağ atan balıkçı teknelerine rastlanmış, yapılan kontrolde ruhsatsız avcılık yaptıkları tespit edilmiş, ancak izinsiz ruhsatsız avcılık yapılmasının yasak olduğunun söylenilmesi üzerine; avcılara ait 2 tekne denetim botunun etrafını sararak denetim botunu sarsmış, bota balıkçı tekneleri ile vurmuş, teknedeki şahsın bir tanesi denetim botuna atlayarak elinde bıçakla görevli personellerden M.Ö.’nün yakasına yapışmış ve bıçakla saldırmıştır. Merkez jandarma ekiplerince olaya müdahale edilmiş ve adli işlem başlatılmıştır. Tarım-orman çalışanlarının yetkili sendikası Toç Bir-Sen olarak; darp edilen personellerimize acil şifalar diliyor, tüm teşkilatımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tarım ve orman çalışanlarına yapılan menfur saldırıları ve faillerini şiddetle kınıyor, gerekli tahkikatın bir an önce yapılarak, faillerin hak ettikleri cezaya çarptırılmaları hususunda hukuki olarak tüm süreci yakından takip edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.”
