DERİNÇAY’DA KİRLİLİK DEVAM EDİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, çevre konusunda yıllardan Çorumluların kanayan yarası olan Derinçay’da inceleme yaparak, çevre tahribatının, kirliliğin önüne geçilmesi için bir an önce gereken tedbirlerin alınmasını istedi.

Tahtasız, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. İlimizde yaşanan kuraklığın afet boyutuna ulaştığının altını çizen Tahtasız, “Çankırı’dan Kargı ilçemize gelen Devrez çayı kurumuştur. Bu çaydan beslenen 3.000 dönüm çeltik arazisi etkilenmiştir. Sürekli gündemde tutmaya çalıştığımız Derinçay’daki çevre felaketinin ise artarak devam ettiği görülmektedir. Yanında kokudan durulamayan derenin geçtiği bölgelerde bu sudan tarım yapılmaya devam etmektedir” dedi. İnceleme gezisine; Tahtasız ile birlikte İl Sekreteri Aydın Taşkın, Çevre Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nil Şeyda Şahingöz, İl Başkan Yardımcısı Duran Arslan ile Gençlik Kollarından Kemal Börekçi ve Kıvanç Azman da katıldı. Tahtasız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, KURAKLIK HAYATIMIZI TEHDİT EDİYOR
“5 Haziran 1972 yılındaki Birleşmiş Milletler Konferansında“temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı” olduğu kararı alınmıştır. Alınan kararla 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edilmiş ve her yıl kutlanmaktadır. Dünya Çevre Günü bu yıl “Ekosistem Restorasyonu” teması ile Pakistan’ın resmi ev sahipliğinde kutlanmaktadır. Ekosistem restorasyonu, doğayı sömürmekten iyileştirmeye gitmek için hasarın önlenmesi, durdurulması ve tersine çevrilmesi anlamına gelmektedir. Dünyamızda ise iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri her geçen gün artmakta ve yıkıcı bir şekilde kendini göstermektedir. Türkiye Paris İklim Anlaşmasını imzalamayan, bir başka deyişle iklim değişikliğiyle mücadelede sessiz kalan 8 ülkeden biridir.

Atmosferde sera etkisi yaratan gazların artışı, fosil yakıt kullanımı ve ormansızlaşma ile beraber yaşanan küresel ısınma; kuraklık, susuzluk, gıda krizi, aşırı doğa olayları gibi pek çok sonuçlarıyla yeryüzünde yaşayan tüm canlı ve cansız varlıkları olumsuz yönde etkilemektedir. Nüfus artışı, göçler, kentleşme, sanayileşme, ormansızlaşma, doğal alanların tahribatı, sanayileşme, fosil yakıtların kullanımı, sulak alanların yok edilmesi, çevreyi öncelemeden yapılan enerji üretim tesisleri, madencilik faaliyetleri v.b. tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliğine neden olmakta ve yaşam için tehdit oluşturmaktadır. İlimizde son yıllarda yaşanan kuraklık afet düzeyine ulaşmıştır. Çankırı’dan Kargı ilçemize gelen Devrez çayı kurumuştur. Bu çaydan beslenen 3.000 dönüm çeltik arazisi etkilenmiştir. Sürekli gündemde tutmaya çalıştığımız Derinçay’daki çevre felaketi ise artarak devam ettiği görülmektedir. Yanında kokudan durulamayan derenin geçtiği bölgelerde bu sudan tarım yapılmaya devam etmektedir.