ALMANYA’DA STAJ ÇALIŞMASINI TAMAMLADILAR
Şehit Mustafa Solak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Erasmus+projesi 2020 teklif çağrısı kapsamında hazırlayıp başvurusunu yaptığı “Hemşirelerin Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri ile İletişim Becerilerinin Arttırılması Stajı” projesi kapsamında öğrenciler iki grup halinde stajlarını yaparak Almanya’dan döndüler.

Okul Müdürü Mustafa Düğenci, okulun projeden sorumlu Müdür Yardımcısı Neslihan Ateş’in ve Sağlık Hizmetleri Alan Şefi Arzu Özkeskin’in hazırlayıp sunduğu ve 2020-1-TR01-K102-089422 proje numarası ile kabul edilen proje kapsamında öğrencilerin Avrupa’nın önemli ülkelerinden Almanya’nın başkenti Berlin ‘de 21 günlük staj programını başarıyla tamamlayarak döndüklerini belirtti. Düğenci,”İlk etapta bir grup öğrenci Neslihan Ateş ve Öznur Meriç öğretmenlerimiz eşliğinde 16 Ekim 2022- 5 Kasım 2022 tarihleri arasında, ikinci grup ise Arzu Özkeskin ve Nuriye Bolat öğretmenlerimiz refakatinde 5 Kasım 2022- 25 Kasım 2022 tarihleri arasında stajlarını gerçekleştirdiler.” dedi.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus Programı Mesleki Eğitim Öğrenci ve Personel Hareketliliği Faaliyeti sonunda, öğrencilerin Türkiye’ye yeni bilgi, deneyim ve kazanımlarla döndüklerini belirten Düğenci, öğrencilerin bu staj programı ile “Yaşlı bakımında iletişim, fizyolojik ve psikolojik baskı durumlarına göre çözüm şekilleri, sinirlilik-psikolojik bozukluk gibi durumlarda çözüm yolları, yaşlılarla konuşma üzerine yöntem ve teknikler, dokunarak öğrenme” gibi konularda tecrübe kazandığını söyledi. Ayrıca Almanya’daki hâkim standartları analiz eden öğrencilerin kültürler arası etkileşim neticesinde farklı bir ortamı tanıma fırsatı yakaladıklarını bunun da öğrencilere vizyon edinmeleri anlamında olumlu katkılar sunduğunu ifade etti.
Birlikte çalışabilme, ekip ruhuyla hareket edebilme, randevulara zamanında gitme, zaman yönetimi, özgüven duygusu, çalışma disiplini, farklı dillerde iletişim kurabilme ve Avrupa vatandaşlık bilinci geliştirme becerisi kazanma konusunda etkili olan projenin kültürel anlamda katkısının yanı sıra başka bir ülkede gördükleri stajın öğrencilerin eğitim hayatlarına da olumlu etki yaptığını ifade eden Düğenci, Almanya’da evde bakım merkezleri gibi yerlerde gördükleri staj sonrasında Europass katılım belgesi sahibi olunduğunu vurgulayarak değişik ülkelerdeki farklı uygulamaları karşılaştırma imkânı bulan öğrencilere verilen bu katılım belgesinin iş bulmada katkı sağlayacağını kaydetti.
